Gibi Dizisi Konusu ve İncelemesi

Dijital platformlara yapılan işler arasında güzel bir aksiyon yakalayan ve bölümleri sıkmadan devam eden nadir işlerden birisi de Gibi dizisi oldu. Ana kadro olarak 3 kişiden oluşan dizi, 1 Ocak 2021 de yayın hayatına başladı ve 3 yılın sonunda 5. sezonu ile yine yayın hayatına başladı. Dizinin oyuncuları Feyyaz Yiğit (Yılmaz), Kıvanç Kılınç (İlkkan) ve Ahmet Kürşat Öçalan (Ersoy) olmakta ve dizinin senaristliğini de Feyyaz Yiğit ve Aziz Kedi yapmakta.

Gelelim diziye, dizimiz her bölüm ayrı bir macera olarak yayınlanmakta. Bir ev içerisinde 3 arkadaş olarak hayata tutunan kahramanlarımız, birbirinden farklı karakterlere sahip. Yılmaz, evin söz sahibi gibi, İlkkan ve Ersoy sonradan katılma. Bunların meşhur bir defterleri var, hayatları boyunca bir gün lazım olur diye insanları etiketliyorlar ve onlar için sürekli bir şeyler yapıyorlar. Kimisinin düğününe yardım ediyor, kimisini hastaneye götürüyorlar, tek bir düşünceleri var bir gün işleri düşerse onlarda yardım etsinler diye.

Dizi boyunca kendi aralarında sürtüşmeleri de oluyor. Fikir ayrılıkları yada olaylara bakış açıları farklı olduğu için durum komedisi olaylarıda burada başlıyor.

Ben dizi yada film izlerken çok fazla kafamı yormuyorum. O andan keyif almaya çalışıyorum, film sürükleyici ise beynimi boşa atıyor ve film biteseye kadar da vites değiştirmiyorum. Keyif aldım aldım almadıysam zaten filmi yada diziyi yarıda bırakıyorum. Ne zaman film biter ondan sonra inceleme yazılarını okurum ve kim kime selam çakmış, yada yönetmen burada ne anlatmak istemiş onlara bakarım. İşte böyle incelemelerden birisi de Gibi dizisi için okudum ve Adler’in Kardeş Teorisini Gibi dizisine uyarlayan güzel bir yazıya denk geldim. Soru basit, Gibi dizisindeki karakterler kardeş olsalardı sıralamaları nasıl olurdu?

Yazıyı okursanız göreceksiniz ki gerçekten güzel tespitler var. Yılmaz’ın ilk çocuk olarak tahmin edildiği teoride, otoriter olma isteği, huysuz, pesimist ve gergin tavırları ile diğer kardeşlere olan hakimiyet kurma çabalarını güzel yakalamış.

İlkkan için salsadan salçaya kadar sürekli bir sosyalleşme ve hobileri için Yılmaz sürekli bir eleştiri getiriyor. İlkkan ise teoriye göre ortanca kardeş olmakta. Otoriteye yani ilk çocuğa karşı güç mücadelesi yapması fakat kendisine ait bir karakteri olmaması gibi durumlar ayrıca onay beklentisi İlkkan için en uygun kardeş sıralamasını ortanca kardeş yapıyor.

Ersoy ise tam bir küçük çocuk karakteri. Sorumluluk almayan, parası yokken en pahalı içeceği içmek gibi zevklerinden ödün vermeyen, Yılmaz tarafından sıklıkla yönetilen, kimseyle rekabete girmeyen, fakat duygularını yönetme konusunda başarısız bir çocuk profili çiziyor, tabi bu da kardeş sıralaması olarak en küçük kardeşe denk geliyor.

Özetlemek istersek, bu üç arkadaş aynı evde yaşamakta ve zaman zaman parasızlıkla, zaman zaman saçma olaylarla hayatlarını idame ettirmektedirler. Ben hala Yılmaz’ın ve diğerlerinin ne iş yaptığı konusunda merak içerisindeyim. Ersoy zaman zaman çalışsa da diğerlerinin tam olarak ne yaptığı konusunda henüz bir bilgim yok. Gibi dizisinin bazı bölümleri efsane olmakta, bana göre herkesin gizli taraflarını, sırlarının ifşa edildiği bölüm en güzel bölümlerden biriydi. Bir başka bölüm de ise Ersoy’un dayısı gelmişti ve dayısının aşağılayıcı tavırlarına karşılık olarak intikam alma istekleri ve yaşananlarda bir başka güzel bölümdü.

Son olarak Gibi dizisi, 5. sezona adım atmış ve şu ana kadar güzel götürmekte. Karakterleri kendimizden birisi olarak görmekteyiz ve absürd yaşamları, kendi hayatlarımıza renk katmakta. Bizler gibi dizisini oldukça beğendik, peki ya siz?

Yorum yapın